Petra - Walking the Siq to the Treasury - with Captions - March 2022

Petra - Walking the Siq to the Treasury - with Captions - March 2022

Show Video

Siq, që do të thotë "bosht" është një grykë natyrore prej 0.2 km e gjatë prej guri ranor që rrotullohet lehtë drejt qytetit antik të Petrës derisa të hapet në Thesarin e mrekullueshëm. Këtu në hyrje ishte dikur një hark triumfi, të cilit i duken ende anët, por nuk i vura re në momentin që po ecja. Porta e hyrjes u shemb në një tërmet në 1896. Ju mund të shihni mbetjet në mur në të djathtë, mbi personin që ecën. Në të dyja anët e harkut kishte kamare ku ishin vendosur statuja të perëndive. Gjerësia e Siq varion midis 3 dhe 12 metra. (10 deri në 40 këmbë) Muret që mbyllin Siq ngrihen deri në lartësinë maksimale prej 80 m (262 ft).

Shumë faqe interneti i marrin faktet e tyre nga wikipedia e cila ka një deklaratë që thotë se muret e Siq variojnë midis 90 dhe 182 metra. Kjo eshte e gabuar. :) 182 metra është rreth 600 këmbë që është lartësia e gjilpërës hapësinore në Seattle. Këto mure nuk janë aq të larta. :) Ky kanion 1.2 km me muret e tij të ngushta vertikale është padyshim një nga pikat kryesore të Petrës. Për këtë arsye, bëra një video vetëm të Siq dhe Thesarit. Kam gjithashtu një video 5 orëshe ku bëj shëtitje në të gjitha vendet e Petrës. Pjesa kryesore e Siq është krijuar nga formimi natyror shkëmbor dhe pjesa tjetër është gdhendur nga Nabataeans. Nabateanët mbërritën në zonën e zonës në shekullin e 6 para Krishtit.

Me kalimin e kohës, ata braktisën rrugët e tyre nomade dhe u vendosën në një sërë vendesh në Jordaninë jugore. Kryeqyteti i tyre ishte Petra legjendare. Në të dy anët e Siqit mund të shihni mbetjet e kanaleve të ujit që sollën ujë të freskët në qytet nga Burimi i Moisiut. Uji rridhte nëpër tuba balte që kishin skaje të ngushta, gjë që i lejonte ata të ndërthureshin së bashku duke bërë një vulë të ngushtë.

Seksione të këtyre tubave balte mund të shihen në Muze. Në të gjithë qytetin ka qindra cisterna ujore nëntokësore. I gjithë uji i shiut, si dhe uji i derdhur në qytet u ruajt dhe u ruajt për t'u përdorur më vonë. Gjatë rrugës në Siq kishte të paktën 4 puse nga të cilët banorët mund të pinin. Uji i mjaftueshëm kalonte nëpër tuba për të furnizuar me ujë 20.000 - 30.000 banorët.

Siq u përdor si hyrja e madhe e karvanit në Petra. Në kohën e saj, Petra ishte një qytet plot gjallëri që kishte dëshmuar një procesion të vazhdueshëm udhëtarësh, vizitorësh dhe pelegrinësh, të cilët kalonin nëpër Siq. Përgjatë të dy mureve të çarjes ka një sërë gdhendjesh që aludojnë për rëndësinë shpirtërore që kishte për Naebateanët. Shumë nga këto gdhendje u krijuan për të mbajtur figura ose paraqitje (të quajtura baetyls) të perëndisë kryesore Nabataean, Dushara. Niches dhe blloqe perëndie (baetyls) u gdhendën në të gjithë Siqin për të mbrojtur ata që hynin dhe dilnin nga qyteti. Ndërsa është e vështirë të shihet në shikim të parë, karvani i deveve është një gdhendje më e madhe se sa jeta që fillimisht tregonte dy deve me udhërrëfyesin e tyre duke shkuar në qytet dhe dy të tjera në drejtim të kundërt.

Këtu janë dy deve të tjera në anën e majtë të murit. Është e vështirë t'i vëresh nëse nuk dini çfarë të kërkoni. Kam filmuar një shëtitje nëpër Siq në ditën e dytë të vizitës sime në Petra. Karvanin e deveve do ta shihni më në detaje në atë video. Vetëm në vitin 1997 rrënojat u hoqën përpara katit të Siq duke zbuluar dyshemenë origjinale. Kur u hoqën rrënojat, këmbët e deveve dhe udhërrëfyesi i tyre, si dhe kanali i ujit pas këmbëve. Fakti që këmbët ishin të groposura në rrënoja ndihmoi në ruajtjen e tyre. Petra është një nga 7 mrekullitë e reja të botës duke e bërë atë atraksionin turistik më të vizituar të Jordanisë.

Gjashtë mrekullitë e tjera të reja të botës janë Muri i Madh i Kinës, Machu Picchu i Perusë, Taj Mahal i Indisë, Koloseu Romak në Itali, Chichen Itza i Meksikës dhe Krishti Shëlbues i Brazilit. Petra u emërua një nga 7 mrekullitë e reja të botës në vitin 2007. Më 6 dhjetor 1985, Petra u bë një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s. UNESCO madje e përshkroi qytetin historik dhe arkeologjik si "një nga pronat kulturore më të çmuara të trashëgimisë kulturore të njeriut". Petra ndodhet midis Detit të Kuq dhe Detit të Vdekur dhe mbulon një sipërfaqe prej 102 milje katrorë (264 km²).

Emri Petra, që do të thotë "shkëmb", është emri grek për këtë kryeqytet të lashtë të Nabataeans, të cilin ata vetë e quajtën Raqmu. Vendi i Selës përmendet në Bibël në Librin e Gjykatësve dhe Mbretërve të Dytë. Sela është një fjalë semite që do të thotë "shkëmb" dhe për këtë arsye, Petra ndonjëherë ngatërrohet me zonën biblike të Selës, por ato janë dy vende të ndryshme.

Tani po i afrohemi Thesarit, i njohur lokalisht si al-Khazneh. Thesari është në fakt një mauzoleum dhe ishte vendi i fundit i prehjes së mbretit Nabatean Aretas UV, i cili vdiq në shekullin e parë pas Krishtit. U mbiquajt "thesari" nga beduinët vendas të cilët besonin se ishte i mbushur me pasuri. Thesari është pamja më e famshme në Petra. Nëse jeni si unë, Thesari të sjell ndërmend Indiana Jones dhe Kryqëzata e Fundit Në film, Jones dhe miqtë e tij hyjnë brenda Thesarit duke kërkuar Graalin e Shenjtë. Skena është shumë e shkurtër dhe e gjithë grupi i xhirimit duhej të fluturonte për në Petra për këtë xhirim.

Turistët nuk lejohen të hyjnë brenda, por nuk ka asgjë për të parë. Është vetëm një dhomë e zbrazët. Nuk ka Graal të Shenjtë. Thesari është pothuajse 40 metra i lartë dhe i dekoruar në mënyrë të ndërlikuar me kapitele korintike, friza, figura dhe më shumë. Thesari është kurorëzuar me një urnë varrimi, e cila sipas legjendës fsheh thesarin e faraonit, prej nga vjen emri.

Thesari u ndërtua në shekullin I para Krishtit. Ekzistojnë dy këndvështrime kryesore të Thesarit. Pamja e nivelit të mesëm dhe të nivelit të lartë. Tani do të ngjitemi në këndvështrimin e nivelit të mesëm. Kjo u filmua në ditën time të dytë në Petra. Kam ecur 35 milje (56 km) gjatë vizitës sime dy ditore në Petra.

Këtu mund të merrni fotot tuaja në Instagram. :) Në ditën e parë të vizitës sime, solla një çantë shpine me ushqim dhe ujë. Shpejt kuptova se ushqimi dhe uji janë në dispozicion në të gjithë sitin. Ditën e dytë, lashë çantën e shpinës dhe shishen e ujit në hotel dhe bëra një shëtitje shumë më të rehatshme. Kjo pjesë e ecjes u filmua në fund të ditës në ditën e dytë. Doja të kaloja më shumë kohë në sit, por më duhej të kthehesha në hotel për të bërë testin tim për Covid për fluturimin tim për në Kajro mëngjesin tjetër.

Testi im ishte në orën 16:00 dhe është rreth orës 15:30 në kohën e kësaj video. Hyrja në Petra është çuditërisht e shtrenjtë. Kostoja është 50 JD (70 dollarë) për person për një ditë. Kostoja është 55 JD për dy ditë. Nuk e dija këtë dhe isha gati të blija një biletë të dytë në ditën e dytë, por një punëtor më njohu që një ditë më parë dhe u sigurua që më duhej të paguaja vetëm 5 JD shtesë. Kjo ishte e mirë prej tij. Ju mund të shihni lehtësisht vendet kryesore të Petrës brenda një dite, por nëse vërtet dëshironi të eksploroni zonën, unë do t'ju rekomandoja dy ditë. Meqë ra fjala, fëmijët nën 12 vjeç janë të lirë kur shoqërohen nga prindërit. Këtu janë këmbët e karvanit të devesë.

Bileta juaj përfshin një udhëtim "falas" me kalë në hyrje të Siq, por kjo është në thelb një mashtrim për t'i detyruar turistët të paguajnë për udhëtime më të gjata. Nëse pranoni udhëtimin "falas", do t'ju kërkohet të paguani gjithsesi në fund. Qendra e Vizitorëve Petra dhe hyrja në vend janë të vendosura në qytetin e Wadi Musa. Wadi Musa, që do të thotë Lugina e Moisiut, besohet të jetë vendi ku Moisiu goditi shkëmbin për të nxjerrë një burim për të ndihmuar izraelitët në udhëtimin e tyre për në tokën e premtuar. Ky vend tani quhet Ain Musa, ose Pranvera e Moisiut. Varri i Aaronit, vendvarrimi tradicional i Aaronit biblik, vëllait të Moisiut, ndodhet afër në Jebel Haru, një kandidat i fortë për malin biblik Hor.

Petra ndodhet midis Detit të Kuq dhe Detit të Vdekur dhe mbulon një sipërfaqe prej 102 milje katrorë (264 km²). Petra besohet se daton në shekullin e 5-të para Krishtit, kur ishte një kamp tenderi sezonale për tregtarët nomadë në zonë. Nga shekulli III para Krishtit, ishte krijuar një vendbanim i përhershëm. Nga shekulli i parë pas Krishtit, Petra ishte një qendër tregtare rajonale e lulëzuar me një popullsi të vlerësuar prej 20,000 banorësh. Mbreti i parë i njohur i Mbretërisë Nabatean mbretëroi në 168 para Krishtit.

Në vitin 106 pas Krishtit, Mbretëria Nabatean u aneksua nga Perandoria Romake nën Trajanin. Faleminderit për shikimin e këtij turneu! Ju lutemi sigurohuni që të bëni Like videon dhe Subscribe në kanal. Grazie! Javën tjetër do të postoj një turne të plotë 5 orësh në Qytetin e Humbur të Petrës, i cili përfshin një video të ndryshme të ecjes nëpër Siq.

2022-04-21 00:24

Show Video

Other news