LOST IN THE MAGICAL ANCIENT GREEK CITY OF BUTRINT -Van Life in Albania

LOST IN THE MAGICAL ANCIENT GREEK CITY OF BUTRINT -Van Life in Albania

Show Video

dhe pikërisht ndërsa po tërhiqemi për të shkuar në vendin tonë tjetër, ky hidrofoil i madh si njerëz, Fairy vjen duke ecur përtej detit që është shumë mirë mëngjesi i mirë mori një udhëtim të shkurtër 10-minutësh nga kampi ynë në plazh nga mbrëmja në jug deri në kufi. të Greqisë ku ka një park kombëtar që do t'ju marrim dhe ka kaq shumë histori interesante këtu dhe shumë gjëra interesante për të parë, kështu që le t'i drejtohemi atij djema, jam i emocionuar që kjo ka qenë në listën time që kur unë zbulova se ishte këtu kur ne po bënim kërkimet tona për Shqipërinë po, shpresoj të jetë aq mirë sa ndihem sikur do të jetë kështu që këtu në hyrje të parkut ka dy gjëra numër një, ka një traget që zbritëm kjo është një lloj rruge qorre që kalon një lumë që derdhet në det pikërisht këtu, siç mund ta shihni, është vetëm një traget i vogël me katër ose pesë makina që kalon matanë dhe atje poshtë nuk është aspak larg për në Greqi, por kjo është kështjella e Ali Pashës dhe jo shumë kohë më parë, pikërisht në bregdet, ne ju çuam në një kështjellë të tij të vërtetë të zbukuruar, tani nuk do të marrim tragetin për të shkuar atje, kështu që nuk do t'ju tregojmë, por ky ishte një qytet i rëndësishëm antik në Shtetet e Bashkuara. oh kjo është e bukur [Duartrokitje] [Muzikë] [Duartrokitje] [Muzikë] i madh Mirë se vini në qytetin e lashtë të parkut kombëtar brrent brrent këtu në Shqipëri dhe ka pasur shumë e shumë sundimtarë në këtë rajon duke shkuar deri në fund, disa thonë për 6 7 dhe 800 para Krishtit, por e dokumentuar definitivisht 1002 200 vjet para Krishtit dhe historia vërtet interesante për të cilën do t'ju tregojmë ndërsa kalojmë këtu fillon në vitet 60 50 dhe 40 para Krishtit, kështu që ky vend është ndërtuar mbi 2000 vjet më parë. dhe njerëzit jetonin këtu, por ajo ka qenë në pronësi të romakëve venecianë në periudhën mesjetare, ajo kishte shumë pronarë të ndryshëm gjatë viteve deri në nuk e di, le të shohim vitet 13 ose 1400, por le të shkojmë dhe të mësojmë për historinë e ky vend me të vërtetë i lezetshëm dhe nuk kalon shumë dhe papritur kemi mbërritur në atë që ishte qendra e qytetit dhe ju mund ta shihni këtu teksa i afrohemi këtu disa nga muret bazë të disa prej strukturave nga këtu dhe ju Ndoshta më kam dëgjuar ta them këtë më parë, por më duket gjithmonë magjepsëse që mund të shohësh vitet e ndryshme të ndërtimit dhe riparimit nga llojet e ndryshme të gurëve dhe materialeve që janë përdorur dhe përsëri atje si teatri me të cilin do të afrohemi se nuk na lejohet të ecim nëpër mure, por mendoj se ka disa zona ku do të mund të hyjmë dhe t'i kontrollojmë vërtet këto gjëra, kështu që Trent kthehet mijëra vjet dhe historia e tij e dokumentuar kthehet prapa deri në shekullin e 4-të para erës sonë deri në 4000 para Krishtit dhe fama e tij dhe popullariteti i tij ka të bëjë shumë me atë që kishte një vend të shenjtë kushtuar escapas-it i cili është Perëndia grek i mjekësisë tani më vonë do të mund të shohim disa rrënoja të asaj I Shpresoj se ata janë më afër qendrës së kësaj zone të qytetit tani ne po i afrohemi teatrit dhe është e mahnitshme të shikosh këto rrënoja dhe të dish se sa kohë kanë qenë disa nga këto gjëra këtu, por unë dua t'ju jap pak përmbledhje historia që më intrigoi shumë dhe më bëri ta vendosa këtë shumë lart në listën tonë të gjërave që doja shumë të shihnim kur ishim në Shqipëri tani Cezari po Cezari të gjithë kanë dëgjuar për Cezarin mirë, ka pasur shumë beteja në vitet '50 dhe Koha e viteve 40 para Krishtit mbi kontrollin e Perandorisë Romake dhe pati një luftë civile midis Cezarit dhe Pompeit dy gjeneralëve shumë të fuqishëm dhe kjo bëri që ata të largoheshin nga Italia e cila ishte si qendra e Perandorisë Romake në atë kohë dhe dhe Pompei iku këtu në Shqipëria zona e Adriatikut këtu që nuk quhej Shqipëri në atë kohë, por Cezari e ndoqi atë, ata shkuan mbrapa dhe mbrapa shumë beteja ndodhën dhe ku ne fillimisht po kamponim me miqtë tanë David dhe Diane në atë gji, është vendi ku Jul Cezari lundroi në të vërtetë me ushtarët e tij dhe më pas ata ecën mbi të njëjtin mal që eci Kurt jo shumë kohë më parë, gjoja pikërisht të njëjtën shteg që disa nga ushtarët e Cezarit morën dhe më pas ata hynë këtu dhe deri në veri më larg, pati disa beteja vërtet të mëdha, shumë të rëndësishme të asaj Lufte Civile, por kjo zona në vitet 40 para Krishtit u shpall një vend për veteranët, kështu që Cezari e kishte pushtuar zonën dhe ai e kishte shpallur këtë një qytet ku mund të jetonin veteranët që kishin dalë në pension dhe do t'u jepej tokë dhe strehim. këtu dhe faleminderit për gjithë shërbimin e tyre ndaj Luftës, nuk u desh menjëherë, po ndodhnin disa gjëra politike ku Cezari po përpiqej të kishte kontroll të caktuar mbi gjërat, kështu që vetëm disa nga ushtarët veteranë u zhvendosën në kohë, por 20 ose 30 vjet më vonë Augustus, nëse jeni një person i historisë, është një emër tjetër për të cilin ndoshta keni dëgjuar se kishte fituar disa beteja në këtë zonë dhe vendosi të rigjallërojë idenë e Cezarit për ta bërë këtë një koloni për veteranët që do të shpërblehen me një shtëpia e shtëpisë dhe atëherë ishte kur popullsia këtu me të vërtetë filloi të lulëzonte dhe ata filluan të ndërtonin një qytet të plotë, kështu që fakti që ky vend ka kaq shumë histori të dikujt aq të famshëm si Cezari, më bëri pak të mërzitur, kështu që po ecim në shkallë dhe të ulesh në teatro ku Cezari u ul, sa i çmendur është se në rregull kjo është një pasqyrë e shkurtër e një lufte civile shumë komplekse 20-vjeçare për kontrollin e Perandorisë Romake, por doja që ju të dini pse ky ishte vendi ishte i rëndësishëm për mua, teatri ishte i zbuluar nga një arkeolog italian në vitet 1920, padyshim një zbulim i madh për të, tani ka mbishkrime në mure këtu që datojnë në shekullin e katërt para Krishtit, kështu që ata besojnë se ndoshta ishte kur filloi ndërtimi dhe më pas në 200 ad, që është mbi 2000 vjet më parë djema. u rindërtua dhe u zgjerua nga romakët, por unë mund të imagjinoj se shumë shfaqje teatrale ndodhën pikërisht këtu me njerëz të ulur atje në ato tribuna duke parë se kishte një zgjerim të madh të brrent në fund të shekullit të 1 reklamës. kështu që vitet '80 dhe '90 dhe shumë nga ndërtesat në

Qendrën e qytetit u dhuruan nga donacione private, individët privatë i ndërtuan ato jo qeveria, një shembull do të ishte banja tani kjo zonë është ende pjesërisht e gërmuar ata besojnë se ka shumë më shumë mund të gjenden nën tokë këtu, kështu që kjo është vetëm maja e ajsbergut për këto rrënoja, këtu ka disa piktura këtu lart, shikoni ato piktura atje lart djema ata kryesisht janë larguar, ata kanë një mbulesë atje dhe nuk do t'ia dalin përgjithmonë kështu që nuk e di nëse mund ta shihni, por duket se këto ishin dyer të Big Stone dhe mund të shihni se ku ndoshta menteshat ishin varur këtu dhe dera ose ishte gjysmë dere ose është disi e konsumuar që nga koha, por duket se mbase kështu arrini te ujësjellësi, atëherë edhe unë nuk jam i sigurt se çfarë ishte, por duket si një mur pas tij, kështu që nuk e imagjinoj se ka shkuar askund dhe bora po e merr, mund t'ju them ajo ka qenë absolutisht e mbërthyer nga historia që ne kemi përjetuar përmes këtyre rrënojave dhe nëpër këto pika dhe vendndodhje të ndryshme, kështjella dhe kalatë, si dhe unë gjithashtu, kështu që ky ishte gjimnazi dhe një gjë që ata theksojnë këtu në këtë pikë ndalimi është që nga kohët e hershme kjo ishte si një konglomerat i disa gjërave për perëndinë greke të mjekësisë, por kur romakët erdhën brenda ata filluan me të vërtetë të bënin një dizajn, kishte rrugë, kishte një rrjet dhe kishte tokë të barabartë pjesë për pronësi këtu, kështu që me të vërtetë filloi të tregojë se si romakët ishin të mirë në zhvillim dhe të kishin një plan, por ky ishte një gjimnaz dhe gjithashtu për fat të keq ne nuk mund ta shohim më sepse uji dhe S ka ardhur këtu, por atje ishin mozaikë këtu tani ata mendojnë se ishte një gjimnaz, ata nuk janë plotësisht të sigurt se për çfarë është përdorur kjo ndërtesë, kështu që Shqipëria ka bërë një punë vërtet të bukur me këtë Park Kombëtar Shtigje vërtet të mahnitshme, shumë sinjalistikë që ju tregojnë se ku janë gjërat dhe ata kanë harta në shumë gjuhë të ndryshme që mund t'i merrni në pjesën e përparme, por gjithashtu dua t'ju bëj të ditur se ky është një vend i trashëgimisë botërore të UNESCO-s, besoj se u dedikua në vitin 1992, prandaj thirrni edhe UNESCO-s, sepse jam i sigurt se ata ndihmuan në financa disa nga përmirësimet vërtet fantastike që Shqipëria ka bërë këtu, por ata kanë bërë një punë të mirë me këtë park, kështu që ky është rrënojat e një pallati madhështor tani në fillim, ai ka filluar më shumë si një vilë për një banor padyshim të pasur, por në 400 ad kështu që në vitet 400 ai u shndërrua në një pallat madhështor ku ndoshta jetonte dikush shumë i fuqishëm dhe i pasur, kështu që le t'i hedhim një sy këtij pallati ose rrënojave të tij gjithsesi, tani mund të shihni se me kalimin e kohës terreni ka ndryshuar duke shkaktuar disa përmbytje. këtu e di diku në histori pati një tërmet të madh që përmbyti pjesën më të madhe të qytetit, por ai u rindërtua, por duket se efektet mjedisore që ata po përballen me përmbytjet përsëri, ndoshta sepse kaq shumë gërmime duhej të vazhdonin për të gërmuar këto gjëra, këtu është Kurti. atje hej ctie, kështu që është shumë i zbehtë, por i gjithë ky mur dikur ishte i mbishkruar me një lloj shkrimi grek ose romak, por ai po zbehet dhe elementët janë shumë për të me kalimin e kohës, por ju ende mund të shihni pak nga ai . rrënojat e një pagëzimoreje ishin shumë komplekse, ajo kishte një dysheme me pllaka mozaiku tani ata e kanë mbuluar për ta mbrojtur dhe besohet se edhe në atë kohë kur ishte një përdorim aktiv në pjesën më të madhe mozaikët mbroheshin duke u mbuluar me rërë. dhe zhavorr dhe zbulohen vetëm për pagëzime të veçanta dhe çdo disa vjet ato pastrohen dhe pastaj mbulohen përsëri, kështu që këtu është një dysheme e lezetshme me pllaka mozaiku në qendër që mund të shihni ndoshta zonën e pagëzimit dhe thonë se kjo është aq komplekse dhe gjoja aq e bukur sa disa nga më të famshmit që do të shihni në Itali, mund ta imagjinoj kur kishte një çati mbi të dhe të gjitha këto kolona ishin të plota, se ishte një gjë mjaft e mrekullueshme të shihje tani ky është një qytet i madh i përhapur. Nuk e di se si do të jemi në gjendje t'i shohim të gjitha në fund të kësaj shtegu të shkurtër të vogël është ajo që ata e quajnë shtëpi tregtare, kështu që mendoj se këtu keni shkuar për të blerë gjëra që Kurt do të shkojë ta kontrollojë ai nuk po anashkalon asnje nga ky vend po ju ctie dhe ne po i afrohemi nje lloj strukture gjigande bora thote se kjo eshte bazilika e madhe une mendoj dhe uh jane mure te medha keshtu qe nuk do te kisha dyshim ne pergjithesi ndertesat me te medha ne kohe jane kishat e sigurisht që tani ato janë banka dhe kompani sigurimesh, por ne do ta lëmë atë bisedë për një ditë tjetër, kështu që kur Perandoria Romake filloi të humbiste një pjesë të fuqisë dhe fuqisë së saj në të gjithë rajonin në shekullin e 6-të, ata vendosën se duhej të bënin pak më shumë. fortifikimet e murosin pak më shumë këtë zonë për ta mbrojtur sepse po humbisnin fuqinë dhe po bëheshin më të prekshëm nga sulmet, kështu që ky mur u ndërtua përgjatë lumit në liqen këtu dhe në vitet 500 dhe iu bë shumë punë në shek. 13 dhe 1400 nga venecianet për ta bërë atë edhe më të fortë dhe

të aftë për të frenuar sulmet, kështu që kjo është bazilika e madhe që u ndërtua në të njëjtën kohë me pemën Baptiste, ne sapo ju treguam se kishte ab Peshkopi që jetonte këtu ku ishte ndërtuar. reklama e shekullit të 6-të, kështu që në vitet 500 tani fillimisht kishte një dysheme të bukur me pllaka mozaiku, natyrisht që nuk ia ka dalë të kalojë provën e kohës, por ka tetë kisha të tjera që janë gjetur deri më tani në këtë qytet të brrentit, por kjo ishte padyshim Bazilika e madhe tani ky ishte monumenti i nimfave dhe kjo do të kthehej në kohët e mitologjisë greke nëse më kujtohet nga një kërkim i vogël që bëra më parë sepse ata nuk kanë një shenjë që na tregonte shumë për këtë, por nëse ju shihni në atë pankartë pikërisht atje është padyshim gjëja e nimfës dhe unë e di që ata kishin që këtu tani nimfat ishin të pavdekshme, ato ishin zakonisht vajza ose gra dhe zakonisht ishin të lidhura me një vend dhe zakonisht diçka që kishte të bënte me mjedisin, kështu që kjo ishte një monument për nimfat që nga kohët e hershme do të doja të dija pak më shumë për të djema dhe kështu në thelb i gjithë qyteti ishte i rrethuar me mure dhe kështu ndërsa ne ecnim rreth shtegut dhe i afrohemi ujit këtu lumit dhe ujin ju mund të shihni vetëm mbetjet e mureve të vjetra, por më duhet t'ju them duke ecur nëpër natyrë, nuk më kujtohet një grup rinoresh si kjo pasi ndoshta ne ishim të gjatë duke ecur nëpër xhungla tani kishte majmunë dhe dhelpra dhe të gjitha llojet e zogjve ekzotikë dhe të gjitha llojet e gjërave atje, por prapëseprapë më pëlqen të jem në shkretëtirë dhe të jem në gjendje të imagjinoj gjithçka ndodhi në këtë qytet antik dhe është një zonë e madhe dhe e madhe për një qytet të madh të organizuar si dhe thjesht një mënyrë fantastike për të kaluar ditën, kështu që ne po ecim përgjatë murit të jashtëm të qytetit dhe herë pas here do të dalësh në një portë dhe ata e quajnë këtë porta e liqenit, oh kjo është mënyra se si futesh brenda kështu ka një tufë hapash atje lart, definitivisht nuk ishte e lehtë hyrja po ngjitesh, shiko sa i madh është ai mur, a është e çmendur, a nuk është ajo që nuk mund të ngjitesh më shumë se kaq këtu në rregull, kështu që Kurt eci pak në të është aq larg sa mund të shkosh, por ai thotë se kjo ishte qasje jo e lehtë dhe shikoni se sa i fortifikuar ishte ky qytet shikoni se sa i trashë është ky mur djema, por pikërisht aty ai thotë se ka një rrjet shkallësh që do t'ju çojnë në qytet, shikoni shkëmbinjtë me përmasa të ndryshme që ky mur është mbresëlënës djema të kthyer nga hapja në të cilën sapo hymë atje ne e dimë se sa e trashë është, por është e gjatë dhe frikësuese nëse do të përpiqeshit të futeshe, kështu që porta e luanit e ka marrë emrin e saj nga kjo gdhendje reliev këtu që është një vijë dhe ha kokën. një dem tani kjo nuk ishte pjesë e portës origjinale kjo zonë këtu u shtua në reklamën e shekullit të 6-të për ta bërë hapjen më të vogël dhe më të lehtë për t'u mbrojtur, kështu që mund të shihni pas saj madhësia origjinale e portës ishte shumë më e madhe dhe tani mund të shihni se keni të gjunjëzohesh për të hyrë atje tani kur hyn këtu ka pasur një burim për ujin e ëmbël prandaj kanë pasur monumentin e nimfës këtu disa shkrime qofshin greqisht ose gjuhë tjetër Jonia poo dhe nëse shikon atje mbase një lloj pusi ose nuk e di ndoshta edhe një lloj vendi shpirtëror shpirtëror kështu që ishte një burim oh kjo ishte ajo që mendova se ishte arsyeja pse ata kishin monumentin e nimfave këtu duke i falënderuar për ujin e ëmbël kështu që ne hymë në portën e Luanit, ne jemi kthyer brenda mureve të fortifikuara, ne kemi tre struktura të tjera për të parë. Më duhet t'ju them se ky vend ishte pak më i madh nga sa prisja dhe ata ende thonë se ka mbetur shumë për të gërmuar, por gjëra mjaft magjepsëse rreth qoshe besoj dhe pastaj do të jetë koha për të nisur së shpejti në rrugë huh Kurt po, është për t'u përmbysur sa një mëngjes i këndshëm megjithëse në rregull kishte një kodër të vogël këtu në fund, por ne jemi pothuajse në majë dhe ne po ecim përgjatë majës së disa pemëve të bukura qershie, më lejoni të rrotulloj kamerën rreth e rrotull që ju djema të mund t'i shihni ata duke parë ato pemë të bukura dhe ja ku shkojmë, ne u kthyem në rrënoja, mirë jemi në kështjellë hyrja dhe duket sikur dyert e kështjellës janë të mbyllura, kështu që nuk jam i sigurt se do të jemi në gjendje të hyjmë atje, padyshim që ka një muze këtu lart, por mund të them duke e parë se kalaja është e ruajtur mjaft mirë dhe ose është rimodeluar, por shikoni këtë gjë të mrekullueshme të mrekullueshme, kështu që kështjella është këtu lart në majë të kodrës së këtij ishulli ose malit të këtij ishulli dhe ka një pamje mahnitëse nga toka bujqësore, ku mund të shihni disa kuaj atje poshtë disa lopë ju mund të shihni me siguri lumin, ju mund të shihni malet në sfond dhe unë duhet të përmend se ky lum derdhet në detin Adriatik dhe në atë që është ndoshta disa nga ujërat më mahnitës këtu në Shqipëri dhe ndërsa ne ecim përmes kësaj kështjelle papritmas ajo pamje për të cilën po flisja sapo u zbulua lopë e shenjtë që mund të shihni poshtë përmes pemëve grykën e lumit dhe në det një vend absolutisht i mrekullueshëm për të pasur një kështjellë kjo ishte një kështjellë e zbukuruar nëse ju pëlqen kjo video sigurohuni që të abonoheni në kanalin tonë të kanalit dhe goditni zilen e njoftimit, në mënyrë që të dini kur publikojmë video të reja dhe mos harroni se mund të na ndiqni gjithmonë në Instagram për të parë se çfarë po ndodh mes videove, përshëndetje djema

2024-05-20 22:26

Show Video

Other news