Islam's 'Golden Age': Rise of the Abbasids

Islam's 'Golden Age': Rise of the Abbasids

Show Video

Në Lindjen e Mesme të shekullit të 8-të, një dinasti e re mori kontrollin e një prej perandorive më të mëdha në botë - Kalifatit Islamik. Megjithëse sot mbahen mend pak në perëndim, Abasidët mbretëruan për pesë shekuj. Ata mbikqyrën një epokë të dominimit ushtarak islamik... ndërtimi i qytetit... studime të shkëlqyera dhe inovacione teknologjike. Ajo ka filluar të mbahet mend si 'epoka e artë' e Islamit.

Kjo është historia e Kalifatit Abasid. 632 pas Krishtit. Në qytetin arab të Medinës, profeti Muhamed shtrihet i vdekur. Ndjekësit e tij, duke shpallur fenë e re të Islamit, fshihen në të gjithë gadishullin arabik, duke e bashkuar atë nën sundimin e Ebu Bekrit, 'kalifit' të parë, zëvendësit të Zotit në tokë. Më pas ata shpërthyen në skenën botërore, duke marrë përsipër dy superfuqitë e Lindjes së Mesme - Perandorinë Romake Lindore dhe atë Sasanide. Të dy janë të pambrojtur pas dekadash lufte dhe muslimanët bëjnë një fushatë mahnitëse, duke fituar fitore pas fitoreje. Deri në vitin 651 ata kanë pushtuar dy të tretat

e Perandorisë Romake Lindore dhe pothuajse të gjithë Perandorinë Sasanide. Por në vitin 656, kalifi i tretë, Osmani, vritet, duke shkaktuar luftën e parë civile myslimane, ose Fitna. Aliu – kushëriri dhe dhëndri i profetit Muhamed – ka mbështetjen e njerëzve.

Por ai kundërshtohet nga guvernatori i Sirisë - i afërmi i Uthmanit, Muaviu. Pesë vjet gjakderdhje kulmuan me vrasjen e Aliut në Kufa. Muavija del triumfues dhe themelon një Kalifat të ri Umajad. Pushtimet e mëtejshme ndihmojnë në krijimin e një prej perandorive më të mëdha në histori. Por ajo është e shkatërruar nga më shumë luftë civile. Një sfidë vjen nga Huseini, djali i Aliut, nipi i profetit Muhamed. Ai kundërshton pasardhjen e djalit të Muavijes, Jezidit.

Por në vitin 680 ai dhe pasuesit e tij mposhten dhe vriten në Betejën e Qerbelasë. Mbështetësit e Aliut dhe pasardhësve të tij më vonë do të bëhen shiitë. Ata ende e përkujtojnë vdekjen e Husejnit çdo vit, në ditën e Ashures. Kalifati i madh Umajad vazhdon të zgjerohet. Por ai përmban ndarje serioze të brendshme.

Pjesa më e madhe e asaj që dimë për Kalifatin Umajad vjen nga burime të mëvonshme, shpesh armiqësore. Por duket qartë se elita e vogël arabe, myslimane që dominonte këtë perandori të madhe ishte gjithnjë e më e papëlqyeshme me shumë nga nënshtetasit e saj – duke përfshirë disa nga ata që më vonë u quajtën 'dhimmi'. Këta ishin jomuslimanë, duke përfshirë të krishterët, hebrenjtë dhe zoroastrianët, të cilët trajtoheshin si një klasë e ulët dhe detyroheshin të paguanin taksa shtesë. Edhe ata që u konvertuan në Islam - të njohur si 'mavali' - shpesh trajtoheshin si subjekte të dorës së dytë. Dekada të pakënaqësisë ishin gati të vlonin.

Simboli i autoritetit Umajad ishte flamuri i tyre i bardhë. Por në 747, një simbol i ri ngrihet për të sfiduar sundimin e tyre - banderolat e zeza të abasidëve. Nëse mendoni se mund të bëni një punë më të mirë për të ndërtuar një kalifat, ose për të udhëhequr një mbretëri mesjetare drejt lavdisë… Crusader Kings 3 - sponsor bujar i kësaj videoje - është loja për ju. Krijuar nga Paradox – i njohur për lojërat e tyre të detajuara dhe të sofistikuara historike – Crusader Kings 3 ju paraqet të gjitha sfidat e sundimit mesjetar – nga strategjia ushtarake, politika ekonomike dhe aleancat dinastike.

Tani, përmbajtja e re e shkarkueshme shton turne mbretërore dhe turne në përzierje – duke i lejuar personazhet të presë dhe të konkurrojnë në atë më të rëndësishmen e ndjekjeve të kalorësisë, shëtitjen mesjetare. Është një mënyrë e shkëlqyer për të krijuar reputacion dhe për të fituar favore. Ose nëse ndiheni më pak kalorësiak, mundeni – siç bënë abasidët – të ftoni rivalët në një banket luksoz… dhe më pas t'i fshini ata. Crusader Kings 3 është falas për t'u luajtur në Steam midis 11 dhe 15 maj… kështu që është koha e përsosur për të provuar këtë lojë strategjike mesjetare shumë shpërblyese. Përdorni lidhjen tonë në përshkrimin e videos dhe tani në ekran për të ndërtuar dinastinë tuaj. Faleminderit Crusader Kings 3 për mbështetjen e kësaj videoje. Abasidët janë një familje arabe, që rrjedhin nga xhaxhai i profetit Muhamed al-Abas, nga i cili kanë marrë emrin e tyre.

Ata dhe përkrahësit e tyre besojnë se kjo lidhje gjaku me Profetin u jep atyre pretendimin legjitim për titullin e Kalifit. Shumë më tepër se Umajadët, të cilët Abasidët më vonë i portretizojnë si dekadentë dhe të përbuzur. Abasidët premtojnë një kthim në 'Islamin e vërtetë', për të korrigjuar mësimet dhe udhëheqjen morale, dhe dërgoni misionarë dhe agjentë përtej Kalifatit për të përhapur mesazhin e tyre.

Në vitin 747, me Kalifatin të pushtuar edhe një herë nga revolta dhe lufta civile, abasidët do të shfrytëzojnë shansin e tyre. Në Khorasanin lindor, një gjeneral i quajtur Abu Muslim - ndoshta një persian i konvertuar - nis një revoltë dhe merr flamurin e zi të Hashemive si simbol të tij. Hashemitët - pasardhësit e Hashimit - janë familja e gjerë e Profetit, me abasidët të shquar në mesin e tyre. Ky rajon kufitar – që sot përfshin Iranin verilindor dhe pjesë të Turkmenistanit dhe Afganistanit – është veçanërisht i përgatitur për rebelim.

Këtu jetojnë krah për krah arabët dhe të konvertuarit joarabë. Ata martohen dhe luftojnë përkrah njëri-tjetrit për të mbrojtur kufirin. Për shumë, Umajadët janë zotërues të largët dhe jopopullor. Për më tepër, kundërshtimi është nxitur për dekada nga agjentët dhe misionarët hasemitë, të cilët kërkojnë të rrëzojnë Umajadët dhe t'i zëvendësojnë ata me një të tyren. Ata kanë mbjellë farën e revolucionit.

Pra, kur Ebu Muslimi fillon revoltën e tij, ai tërheq shpejt pasuesit - arabë, persianë dhe aziatikë qendrorë, shumë prej të cilëve janë luftëtarë me përvojë. Dhe ai provon një komandant brilant, duke fituar një sërë fitoresh mbi forcat Umajad dhe duke pushtuar Kufen, kryeqytetin e Irakut, në vitin 749. Abasidët marrin tani udhëheqjen e këtij revolucioni - dhe vitin e ardhshëm, forcat e tyre takohen me ushtrinë e Kalifit Umajad , Marvani i Dytë, në lumin Zab. Pjesa më e madhe e asaj që dimë për betejën që vijon vjen nga burimet abaside.

Kalifi Marwan duket se ka qenë një komandant trim, por i pamatur – duke nisur një sulm kalorësie kokë më kokë kundër linjës abasid. Historianët abasid tregojnë se si trupat e tyre, të frymëzuara nga fitoret e fundit, qëndrojnë të patundura. Muret e tyre të shtizës sprapsin kalorësinë; sulmi përfundon në katastrofë. Morali i Umajadëve është thyer, ushtria e tyre është shkatërruar. Vetë Marvani ikën nga beteja, por ndiqet dhe vritet në Egjipt.

Umajadët e tjerë po ashtu gjuhen dhe shfarosen. Edhe varret janë përdhosur. Një anëtar i mbijetuar i dinastisë, Abd al-Rahman, ikën në Spanjë. Vetëm pak vite më vonë, ai themelon Emiratin e Kordobës, një dinasti të dytë umajad, që do të lulëzonte në Iberi për shekuj. Ndërkohë, Abu-l-Abbas al-Saffah bëhet kalifi i parë abasid – edhe pse abasidëve do t'u duhet më shumë se një dekadë për të konsoliduar kontrollin e tyre në pushtet.

Al-Saffah zhvendos rezidencën e kalifit nga Harrani në Kufa, më afër bazës së fuqisë abasidike në Persi. Në 751, ai dërgon një ushtri për të frenuar zgjerimin drejt perëndimit të dinastisë kineze Tang. Fushata arrin kulmin me një fitore të përgjakshme në Betejën e Talas - por gjithashtu shënon kufirin e zgjerimit të Kalifatit drejt lindjes. Shumë që kishin ndihmuar në përmbysjen e Umajadëve kishin kërkuar fundin e sundimit të trashëguar dhe kthimin te kalifët e zgjedhur nga brenda një grupi elitar. Ata janë për t'u zhgënjyer.

Në vitin 754, al-Saffah pasohet nga vëllai i tij al-Mansur. Abasidët do të jenë dinastia e re në pushtet dhe al-Mansur do të jetë një nga kalifët e saj më të mëdhenj. Por mbretërimi i tij fillon në mënyrë të pafat… me ekzekutimin e gjeneralit brilant dhe popullor Abu Muslim – i konsideruar tani si një rival potencialisht i rrezikshëm. Al-Mansur përballet me rebelimin nga Alidet - një fis i fuqishëm që rrjedh nga dhëndri i Profetit, Ali.

Ata e kanë inat fuqinë dinastike në rritje të abasidëve dhe ushtrojnë pretendimin e tyre për të sunduar. Al-Mansur shtyp revoltën e fundit të madhe Alid në 762 - duke sjellë në një epokë stabiliteti, prosperiteti dhe paqeje. Atë vit, ai urdhëron ndërtimin e një kryeqyteti të ri në brigjet e lumit Tigër.

Zyrtarisht, ai do të njihet si Medinat es-Salām, 'Qyteti i Paqes'. Do të dëshmojë trashëgiminë e tij më të madhe – një qytet që do të bëhet një nga lavditë e botës mesjetare... Bagdadi. Në mbretërimin e nipit të Al-Mansurit, Harun al-Rashid, Kalifati lulëzon si kurrë më parë – me Bagdadin në zemër. Ka shumë legjenda të treguara për kalifin Harun al-Rashid, 'të udhëzuarit drejt'. Ai është, në fund të fundit, një figurë qendrore në një mijë e një netë - kryevepra e letërsisë arabe. Imazhi i al-Rashidit që na arrin nga burime të tilla është i një sundimtari të devotshëm, të urtë dhe dashamirës, i cili falej 100 herë në ditë dhe çdo mëngjes jepte 1000 dirhemë për qëllime të mira.

Në legjendë, al-Rashid endej rrugëve të Bagdadit i maskuar si lypës, për të parë se si jetonin nënshtetasit e tij; ai ishte një kalorës i shkëlqyer dhe mbrojtës i arteve dhe një shahist i mprehtë. Oborri i tij ishte një vend ku feja dhe filozofia mund të argumentoheshin dhe debatoheshin hapur… Madje, me raste, nga një grua. Në Kalifat, si në pjesën tjetër të botës mesjetare, pak gra kishin status të lartë në vetvete. Por si nëna, bashkëshorte dhe konkubina, ato mund të ushtronin ndikim të madh.

Al-Khayzurān, dikur një skllave jemenase, u ngrit nga konkubina në gruan e kalifit dhe zotëroi pushtet të rëndësishëm gjatë mbretërimit të burrit të saj Kalif al-Mahdi dhe djalit të Kalifit al-Rashid. E famshme për inteligjencën dhe njohuritë e saj, ajo zhvilloi diskutime mbi politikën dhe strategjinë ushtarake, priti ambasadorë të huaj dhe ndërhyri në çështjet e drejtësisë. Pjesa më e madhe e pasurisë së saj të madhe, ajo e shpenzoi për punë publike dhe bamirësi. Shumë e krahasuan atë me një bashkësundimtare – apo edhe me “kalifin e vërtetë”. Suksesi i mbretërimit të al-Rashid u mbështet nga qeveria dhe administrata efikase.

Pjesa më e madhe e saj u modelua sipas modelit të paraardhësve të tyre, sasanidëve, dhe ata përdorën gjerësisht burokratët persianë dhe të Azisë Qendrore. Me një shënim të veçantë, ishte familja Barmakid. Barmakidët e kishin prejardhjen nga kryepriftërinjtë e tempullit budist të Nawbahar pranë Balkh, në Afganistanin modern. Si aleatë të hershëm abasid, ata luajtën një rol të rëndësishëm në qeverisje, duke ndihmuar në nxitjen e një epoke të krijimit të shtetit islamik, të mbushur me elemente të kulturës persiane sasaniane. Ata u shërbyen mirë abasidëve për tre breza.

Por lojërat e pushtetit në gjykatë mund të jenë të rrezikshme dhe të paparashikueshme. Në vitin 803, al-Rashid vendosi që Barmakidët ishin bërë pak më të mëdha për çizmet e tyre. Familja përjetoi një rënie të papritur dhe dramatike nga favori, me shumë nga anëtarët e saj të burgosur ose të ekzekutuar. Shkatërrimi i tyre i dha fund kontrollit Barmakid mbi postin e 'vezirit' – një pozicion që ishte shfaqur së fundi në gjykatë, si këshilltar i lartë dhe kryeministër i Kalifit. Ishte një rol i një rëndësie të madhe: disa vezirë më vonë do të zotëronin aq shumë pushtet sa erdhën në hije vetë Kalifin. Fama e oborrit të al-Rashidit u përhap shumë e gjerë.

Karli i Madh, Mbreti i Frankëve, Perandori i Shenjtë Romak dhe sundimtari më i fuqishëm në Evropë, dërgoi disa ambasada në Bagdad. Në këmbim, al-Rashid i dërgoi dhurata verbuese, duke përfshirë parfum, dërrasa shahu prej fildishi, një orë të mrekullueshme uji… dhe madje edhe një elefant të quajtur Abul-Abbas, i cili jetoi për disa vjet në oborrin e Karlit të Madh në Aachen. Jeta kulturore në Kalifat, dhe në Bagdad në veçanti, ishte jashtëzakonisht kozmopolite. Oborri i Abasidëve madje festoi festat persiane si Nevruz - Viti i Ri Persian. Një mendje e hapur e ndihmoi Kalifatin të lulëzonte si një qendër e kulturës, shkencës, artit dhe mjekësisë.

Qendra e të mësuarit ishte biblioteka e famshme e qytetit, Bejt al-Hikmah - Shtëpia e Urtësisë, megjithëse pak nga funksioni i saj dihet sot. Këtu dhe në të gjithë kalifatin, studiuesit përkthyen veprat klasike nga greqishtja, persishtja e mesme dhe sanskritishtja në arabisht. Përpjekjet e tyre siguruan mbijetesën e veprave të panumërta që përndryshe do të kishin humbur, përfshirë ato të figurave të mëdha si Aristoteli dhe Galeni. Ata gjithashtu bënë shumë nga zbulimet e tyre origjinale - njohuri që do të bëheshin shumë të kërkuara nga Perëndimi mesjetar. Dijetarët e Bagdadit udhëhoqën botën në shumë fusha. Al-Kindi, i njohur si "Filozofi i Arabëve", ishte një polimate i famshëm që shkroi mbi logjikën, psikologjinë, astronominë, astrologjinë dhe shumë tema të tjera.

Kontributi i Al-Khwarizmit në matematikë bëri që ai të quhej "Babai i Algjebrës". Versioni i latinizuar i emrit të tij - Algorismus, është origjina e fjalës sonë 'algorithm'. Dijetari i krishterë Hunejn ibn Is'hak u mbiquajt "Shejhu i Përkthyesve", për rolin e tij në përkthimin e teksteve të lashta në arabisht. Kultura materiale lulëzoi gjithashtu nën Abasidët, me futjen e qeramikës me xham në shekullin e 9-të duke lejuar mundësi të reja artistike. Shumë copa shumëngjyrëshe, të zbukuruara me kafshë dhe germa kufike, janë zbuluar në të gjithë kalifatin e mëparshëm nga kjo periudhë. Kalifati Abasid përfitoi gjithashtu nga pozicioni i tij në rrugët e mëndafshit - emri për rrjetin e lashtë të rrugëve tregtare që lidhin Evropën dhe Azinë.

Përgjatë kësaj rruge udhëtuan importe të vlefshme, si mëndafshi, erëza, fildishi, gurë të çmuar e madje edhe kuaj të racës së pastër. Për të nxitur këtë tregti, abasidët ndërtuan rrugë të reja, si dhe bujtina, bujtina dhe puse, për komoditetin e udhëtarëve. Idetë dhe teknologjia e re rrodhën gjithashtu përgjatë Rrugëve të Mëndafshit. Teknikat kineze të prodhimit të letrës arritën fillimisht në botën muslimane nën umajadët. Por ishte në kohën e Abasidëve që prodhimi i letrës me të vërtetë mori hov.

Shumë më lirë se pergamena ose papirusi, furnizimet e bollshme të letrës transformuan praktikën e administrimit dhe të krijimit të librave dhe e ndihmuan Islamin mesjetar që të bëhej një nga kulturat më librari në historinë botërore. Në shekullin e VII, pushtimet e para arabe e kishin shtyrë kufirin e Perandorisë Romake Lindore përsëri në malet Taurus. Që atëherë, Kalifati dhe Perandoria kishin qenë në një gjendje lufte pothuajse të përhershme, me bastisje të shpeshta nga të dyja palët përgjatë kufirit sirian. Dy herë, arabët e kishin rrethuar edhe vetë Kostandinopojën… por nuk arritën të merrnin qytetin e madh. Në vitin 782, vetë al-Rashid kishte udhëhequr një forcë abaside deri në brigjet e Bosforit. Deri në vitin 804, Perandoria Romake Lindore po i paguante haraç vjetor Kalifatit.

Kur perandori Nikerphoros ndaloi pagesat, një ushtri abaside kaloi malet e Demit dhe e mori ushtrinë e tij në befasi në Krasos. Romakët pësuan një disfatë të rëndë. Vetë perandori pati fatin të shpëtoi me jetën e tij. Cikli i bastisjes dhe kundërsulmimit vazhdoi për vite me radhë, me al-Rashid madje duke e zhvendosur kryeqytetin abasid në Raqqa, për të qenë më afër kufirit.

Por ky fiksim ndaj rivalit të tij në perëndim, mund ta ketë verbuar kalifin ndaj telasheve në lindje. Në vitin 809, erdhi lajmi për revoltë në Khorasan. Pikërisht gjatë udhëtimit në lindje për të përballuar këtë rebelim , kalifi Harun Al-Rashid u sëmur dhe vdiq. Mbretërimi i tij 22-vjeçar do të shihej si një epokë e artë për Kalifatin Abasid - një kohë prosperiteti, stabiliteti, arritjesh intelektuale dhe kulturore. Por përpjekjet e vetë al-Rashidit për të siguruar një pasardhje paqësore ishin gati të dështonin në mënyrë katastrofike… dhe ta zhysnin Kalifatin përsëri në luftë civile. Në pjesën e dytë dhe të fundit të Epokës së Artë të Islamit, ne përshkruajmë katastrofën e ripërtëritjes së luftës civile.. ngritjen e një kaste të re ushtarësh skllevër.. dhe sulmin shkatërrues... të mongolëve.

Falenderim i madh për këshilltarin tonë historik të serisë, profesor Antoine Borrut i Universitetit të Maryland. Mund të mësoni më shumë rreth projekteve dhe publikimeve të Antoine përmes faqes së tij të internetit të universitetit, duke përdorur lidhjen në përshkrimin e videos. Falë kanalit YouTube Al Muqaddimah, për ndihmë shtesë me kërkime – mund të shikoni shumë video të mrekullueshme rreth historisë islame në kanalin e tyre, përmes lidhjes më poshtë. Faleminderit mbi të gjitha mbështetësve të Epic History TV Patreon, të cilët e bëjnë të mundur këtë kanal. Vizitoni faqen tonë të Patreon për të mësuar se si mund të mbështesni punën tonë, të ndihmoni në zgjedhjen e temave të ardhshme dhe të merrni qasje të hershme pa reklama në video të reja.

2023-05-11 23:37

Show Video

Other news